PREPARATI ZA KUCNU APOTEKU

Male rane,ubodi i posekotine

Za male povrede kad je koža oštećena i mesto krvari trebaće vam ulje lavande. Kapnite kap na povredu. Ulje lavande je izuzetan antiseptik i podstiče zaceljivanje rana. Prednost mu je što ne peče poput alkohola, a i fino miriše, pa je idealan preparat za tretiranje malih dečjih povreda i izbegavanje nepotrebnih suza.

Sprej za ispiranje rana

Ako u obitelji imate decu, nestašne kućne ljubimce ili sami spadate u one «spretnije» koji iskoriste svaku priliku da zarade neku sitnu povredu, kad zatreba brzo ćete napraviti sprej za ispiranje manjih rana i ogrebotina. U 1 dl destilisane vode nakapajte 10 kapi eteričnog ulja geranija. Protresite bočicu i prskajte ravno na povredu ispirajući tako moguću prljavštinu iz nje. Eterično ulje geranija deluje adstringentno i hemostatično, pa će zaustaviti krvarenje. Osim toga, dobar je antispetik i potiče zaceljivanje. Ako je povreda veća i zahteva strucnu intervenciju, opisani postupak možete primeniti dok ne dobijete stručnu pomoć.

Glavobolja

Pre nego li posegnete za nekom tabletom da biste smirili glavobolju, pokušajte udahnuti nekoliko puta lavandino ulje ili ulje ljute nane. Možete i u malo baznog ulja kapnuti kap jednog od ta dva eterična ulja, pa naneti malu količinu na slepoočice, čelo, potiljak, solarni pleksus. Pazite da ulja ne dođu u dodir sa sluznicom očiju. Ako pretpostavljate da bi glavobolja mogla biti uzrokovana tegobama probavnog sistema, istu mešavinu možete utrljati iznad želuca kružnim pokretima u pravcu kretanja kazaljke na satu.
Mucnina i morska bolest
Kad su bolovi u želucu i/ili mučnina problem, u predeo iznad želuca utrljajte mešavinu baznog ulja sa ljutom nanom, kamilicom i/ili komoračem. Kad krećete na put, ponesite sprej koji ste napravili dodavši destiliranoj vodi nekoliko kapi ulja ljute nane ili đumbira, pa ga raspršite u kabini automobila ili na dlanove kojima zatim prekrijte nos i udahnite nekoliko puta.

Poboljsajte cirkulaciju

Za podsticanje cirkulacije možete napraviti mešavinu eteričnih ulja koju ćete, prema potrebi, koristiti u pripremanju kupki za celo telo, kupki stopala ili šaka, za izradu ulja za negu tela ili za lokalno utrljavanje, za pripremanje kompresa, balzama ili krema.
Geranij ......................... 3 kapi
Čempres..................... 5 kapi
Cedar, atlaski …………. 2 kapi
Ljuta nana ..... ..... ..... .... 1 kap


Losa probava

Moguća receptura za poboljšanje probave može izgledati ovako:
Bosiljak............................ 2 kapi
Lovor................................ 2 kapi
Ljuta nana........................ 1 kap
Korijandar....................... 2 kapi


Kad zatreba, napravite mešavinu koncentracije od 3% u nekome baznom ulju i nanesite na abdominalno područje kružnim utrljavanjem u pravcu kretanja kazaljki na satu.

Otklonite umor

Za prevladavanje umora napravite nekoliko mililitara mešavine eteričnih ulja koju, prema potrebi, s različitim bazama možete koristiti u kupkama, kao ulje za negu tela ili za brzu inhalaciju. Moguća receptura je:

Narandza, slatka ………….. 2 kapi
Lavanda ............………… 2 kapi
Geranij …………………… 3 kapi
Bor .................................... 1 kap


Izvor:"A kao Aromaterapija" -(Slobodanka Postic)