Kupljene hidrolate je pozeljno cuvati dobro zatvorene u frizideru!


Hidrolat je koproizvod procesa destilacije biljnog materijala kojim se dobijaju eterična ulja. Taj proces daje dva komplementarna proizvoda: eterično ulje i hidrolat. Kad se para ohladi i kondenzira, komponente netopive u vodi se odvoje od ostale tekućine. Deo netopiv u vodi je eterično ulje. Preostala «voda» je zapravo hidrolat. Hidrolat sadrži u vodi topive komponente destilirane biljke i sitno raspršene male količine eteričnog ulja (na litru hidrolata 1–4 kapi ulja). Kako proces destilacije odmiče, sve više se destilisu u vodi netopivi, veliki molekuli koji ostaju u eteričnom ulju, pa kvalitet hidrolata u kasnijim fazama procesa opada. Stoga je kao hidrolat uobičajeno koristiti količine tecnosti skupljene u prvim fazama procesa. Obično je to prvih 20– 30% tecnosti korišcene u procesu destilacije, iako je i tu raspon veliki, pa neki izvori kao hidrolat spominju do dve trećine ukupno korišcene tekućine.
Nažalost, o hidrolatima se malo zna, oni nisu istraženi u meri u kojoj su istražena eterična ulja. Pod nazivom cvetne vodice (što navodi na pogresan zaključak, jer se hidrolati ne dobijaju samo tokom destilacije cvetnog materijala!), mnogi od njih su stolećima bili poznati i korišceni u nezi lica, pripremi jela i kao obavezni preparati u kućnim apotekama. Najpoznatiji su ružina vodica, lavandina vodica i narandzina vodica (dobijena tokom destilacije narandzinih cvetova).
Dok su u istočnim zemljama hidrolati i danas artikli svakodnevne upotrebe, u našem podneblju ne postoji tradicija njihovog korišcenja. Samo se u razgovorima o kozmetici ponekad spominje ružina vodica. A i kad je dostupna, najčešće je, na žalost, sinteticki proizvedena.

Primena hidrolata

Hidrolati su vredan terapijski materijal. Naročito široku primenu mogu imati u kozmetičkim preparatima i u tretiranju problema s kožom. Izuzetno su pogodni za primenu kod beba, dece, starijih osoba, rekonvalescenata i osoba s oslabljenim obrambenim mehanizmom, za koje eterična ulja mogu biti presnažna.
Hidrolati se mogu koristiti u obliku sprejeva (razređeni ili ne–prema želji, nameni i proverenoj licnoj osetljivosti), za pripremanje kompresa, maski i pakovanja sa glinom, u inhalacijama, kao baza vodicama posle brijanja ili depilacije, te vodicama za negu usne šupljine. Mogu se dodavati u terapijske kupke, vodu za parenje lica, u šampone i vodu za ispiranje kose, a izvrsna su vodena faza u izradi krema. Odabrani prema tipu kože, hidrolati su savršeni tonici i gotovi preparati za vlaženje kože.

Izvor:"A kao Aromaterapija" -(Slobodanka Postic)